Mule w cieście na ostro

Składniki:

  • olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • mąka - 2 łyżki
  • kolendra - 1 łyżka
  • wino ryżowe - 1 łyżka
  • białko - 1 sztuka
  • sok limonki - 2 łyżki
  • mule w muszelkach - 40 sztuk
  • ostre czerwone chili - 1 sztuka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Mule opłukaj w zimnej wodzie, gotuj na parze około 3 minut, potrząsając garnkiem, aby się otworzyły.
  2. Małże osusz i usuń muszle.
  3. Mąkę ryżową, mąkę pszenną i sól wymieszaj z wiórkami, białkiem, winem ryżowym i 1 łyżką wody. Dokładnie ubij.
  4. Chili wypestkuj i posiekaj. Wymieszaj z kolendrą i dodaj do masy.
  5. Mule nadziewaj po kolei na widelec, zanurzaj w cieście i wrzucaj na rozgrzany olej na około 2 minuty.
  6. Osącz z nadmiaru tłuszczu, skrop sokiem limonki.