Mule w sosie winnym
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeże małże - 500 gramów
  • masło - 3 łyżki
  • wino białe półwytrwane - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 pęczek
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • bagietka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mule wraz z posiekanym czosnkiem i smażymy do momentu aż mule się otworzą.
  2. Po tym czasie dodajemy posiekaną papryczkę (ilość zależy od ostrości) zalewamy szklanką wina i czekam aż wino się zredukuje.
  3. Na koniec dodajemy ok ¼ kostki masła i łyżkę bułki tartej. Do smaku posypujemy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z bagietką.