Mule z trawą cytrynową i bazylią

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • szalotka - 2 sztuki
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • wino ryżowe - 3 łyżki
  • bazylia - 4 łyżki
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • sos rybny - 1 łyżka
  • mule - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Małże oczyść, opłukaj i osusz.
  2. Szalotkę i czosnek posiekaj, trawę pokrój drobno.
  3. Na patelnię ustawioną na dużym ogniu włóż szalotkę i czosnek, trawę cytrynową, wino, sok z limonki i sos rybny.
  4. Dodaj małże, przykryj i smaż 3 minuty.
  5. Małże nie otwarte usuń, dodaj 4 łyżki posiekanej bazylii, sól i pieprz.
  6. Mule wyjmij z muszli i rozdziel na 4 części.
  7. Masło wymieszaj z sosem z patelni i polej nim mule.