Murzynek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • keksówka

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • kakao - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 340 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
  3. Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
  4. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C
  6. Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.