Murzynek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier - 2 szklanki
  • kakao - 4 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Odlać pół szklanki na polewę.
  3. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy.
  4. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  5. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 24 cm) i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (maksymalnie do 70 minut).
  6. Polać polewą czekoladową.