Murzynek pachnący piernikiem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • kakao - 5 łyżeczek
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • powidła - 5 łyżek
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Cukier i kakao wymieszać, dodać mleko i Kasię, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 1-2 minuty.
  2. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem.
  3. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać.
  4. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Masę przelać do formy - ja użyłam tortownicy o średnicy 24 z dnem z kominkiem. Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C.
  6. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową oraz posypać orzechami.