Murzynek piernikowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • dżem o kwaskowatym smaku - 0.5 słoików
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • mąka - 4 szklanki
  • kwaśne mleko - 1 szklanka
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 0.33 szklanek
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • płatki czekoladowe - 3 łyżki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną i ostudzoną Kasię, dżem, mleko, olej, wszystko wymieszać.
  2. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika.
  3. Wsypać rodzynki obtoczone w mące i płatki czekoladowe.
  4. Wymieszać wszystko.
  5. Masę wylać na blachę, której dno jest wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec 40-50 min. w 160*C (z termoobiegiem).
  8. Po ostudzeniu polać polewą czekoladową.