MURZYNEK Z CZARNĄ PORZECZKĄ
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 190ºC °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • kakao - 3 łyżki
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • dżem z czarnej porzeczki - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, mleko, cukier waniliowy i kakao umieszczamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy do połączenia składników. Nie dopuszczamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Z ostudzonej masy czekoladowej odlewamy pół szklanki i odstawiamy ją.
  3. Do reszty dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dokładnie mieszamy.
  4. Następnie dodajemy jeszcze pianę ubitą z pozostałych białek i dżem. Mieszamy delikatnie.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  6. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 60 minut.
  8. Pozostawioną polewą czekoladową polewamy jeszcze ciepłe ciasto.
  9. Posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi.