Murzynek z konfiturą wiśniową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka tortowa - 300 gramów
  • cukier - 300 gramów
  • mleko - 0.25 szklanek
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 3 łyżki
  • konfitura wiśniowa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Do garnuszka przekładamy Kasię, wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz kakao.
  2. Podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do wystudzonej masy, mieszamy.
  4. Następnie dodajemy żółtka, konfiturę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka.