Murzynek z konfiturą wiśniową

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka tortowa300 gramów
cukier300 gramów
mleko0.25 szklanek
jajko3 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao3 łyżki
konfitura wiśniowa2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Do garnuszka przekładamy Kasię, wlewamy mleko i wsypujemy cukier oraz kakao.
Krok 2
Podgrzewamy do momentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do wystudzonej masy, mieszamy.
Krok 4
Następnie dodajemy żółtka, konfiturę i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 5
Ciasto przekładamy do formy (u mnie tortownica o śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl