Murzynek z pianką cytrynową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 C °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 220 gramów
  • kakao - 5 łyżek
  • woda - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • dżem śliwkowy - 2 łyżki
  • krem
  • śmietana 30% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • gorąca woda - 1.5 szklanek
  • czekolada mleczna - 75 gramów
  • czekolada deserowa - 75 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, Kasię, cukier (2 łyżki odłożyć do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami, dżemem dodać do zimnej masy.
  2. Białka z szczyptą soli ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, aż piana będzie lśniąca. Pianę dodać do masy i delikatnie połączyć.
  3. Blachę 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  4. Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
  5. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.
  6. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę.
  7. Śmietanką cytrynową przełożyć ciasto.
  8. Czekoladę rozpuścić w śmietance i polać ciasto.
  9. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!