Murzynek z pianką cytrynową

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier220 gramów
kakao5 łyżek
woda0.5 szklanek
mąka2 szklanki
jajko5 sztuk
proszek do pieczenia2 łyżeczki
dżem śliwkowy2 łyżki
Krem:
śmietana 30%500 mililitrów
cukier puder5 łyżek
galaretka cytrynowa2 opakowania
gorąca woda1.5 szklanek
czekolada mleczna75 gramów
czekolada deserowa75 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Wodę, Kasię, cukier (2 łyżki odłożyć do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami, dżemem dodać do zimnej masy.
Krok 2
Białka z szczyptą soli ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, aż piana będzie lśniąca. Pianę dodać do masy i delikatnie połączyć.
Krok 3
Blachę 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Krok 4
Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Krok 5
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.
Krok 6
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę.
Krok 7
Śmietanką cytrynową przełożyć ciasto.
Krok 8
Czekoladę rozpuścić w śmietance i polać ciasto.
Krok 9
Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl