Przygotowanie |
Krok 1 |
Wodę, Kasię, cukier (2 łyżki odłożyć do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami, dżemem dodać do zimnej masy. |
Krok 2 |
Białka z szczyptą soli ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, aż piana będzie lśniąca. Pianę dodać do masy i delikatnie połączyć. |
Krok 3 |
Blachę 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. |
Krok 4 |
Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. |
Krok 5 |
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody. |
Krok 6 |
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę. |
Krok 7 |
Śmietanką cytrynową przełożyć ciasto. |
Krok 8 |
Czekoladę rozpuścić w śmietance i polać ciasto. |
Krok 9 |
Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego! |