|
Składniki | ||
mąka pszenna | 2 szklanki | |
cukier | 1 szklanka | |
olej rzepakowy | 1 szklanka | |
mleko | 1 szklanka | |
powidła śliwkowe | 3 łyżki | |
jajko | 1 sztuka | |
kakao | 4 łyżki | |
cynamon | 1 łyżeczka | |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
sól | 1 szczypta | |
bułka tarta | 1 łyżka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem. |
Krok 2 |
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem. |
Krok 3 |
Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy. |
Krok 4 |
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut. |
Autor: przepisy.pl |