Murzynek z powidłami

54


Łatwe


60 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna2 szklanki
cukier1 szklanka
olej rzepakowy 1 szklanka
mleko1 szklanka
powidła śliwkowe3 łyżki
jajko1 sztuka
kakao4 łyżki
cynamon1 łyżeczka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona1 łyżeczka
sól1 szczypta
bułka tarta1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem.
Krok 2
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem.
Krok 3
Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy.
Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl