Murzynek z powidłami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mleko - 1 szklanka
  • powidła śliwkowe - 5 łyżek
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • kakao - 5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, Kasię i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia. Wystudzić.
  2. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem.
  3. Dodać powidła i wymieszać łyżką.
  4. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką.
  5. Przygotować foremkę 28 x 12 cm.
  6. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto.
  7. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C.
  8. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.