| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka pszenna | 2 szklanki | |
| cukier | 1 szklanka | |
| olej rzepakowy | 1 szklanka | |
| mleko | 1 szklanka | |
| powidła śliwkowe | 3 łyżki | |
| jajko | 1 sztuka | |
| kakao | 4 łyżki | |
| cynamon | 1 łyżeczka | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
| sól | 1 szczypta | |
| bułka tarta | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jajko miksujemy z cukrem, kakao i olejem. |
| Krok 2 |
| Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Przesiewamy do miski. Dodajemy naprzemiennie z mlekiem do utartych jajek z cukrem, kakao i olejem. |
| Krok 3 |
| Na koniec dodajemy powidła. Krótko miksujemy. |
| Krok 4 |
| Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę. Murzynka pieczemy przez ok. 50 minut. |
| Autor: przepisy.pl |