Muszelki zapiekane w sosie serowym
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron muszelki - 500 gramów
  • szynka albo inna wędlina - 250 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • ser żółty tarty - 250 gramów
  • śmietanka kremówka - 300 mililitrów
  • koperek suszony - 0.5 łyżeczek
  • pieprz ziołowy - 0.5 łyżeczek
  • masło - 2 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Sos serowy Knorr - 1 opakowanie
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4 minuty - ma być tylko obgotowany. Odcedź dokładnie.
  2. W rondlu zagotuj śmietankę dolewając ok. 1/2 szkl. wody. Dodaj sos serowy, rozmieszaj dokładnie. Dodaj kostki Rosół z kury Knorr, suszony koperek i pieprz ziołowy, gotuj kilka chwil. Zdejmij z ognia i dodaj 3/4 tartego sera, wymieszaj żeby się rozpuścił.
  3. Na oleju podsmaż pokrojoną na kawałeczki wędlinę - może być szynka, boczek albo kiełbasa, albo różne kawałki jakie masz. Gdy się zrumienią dodaj pokrojoną w piórka cebulę, podsmaż chwilę żeby się zeszkliła. Dorzuć tę mieszankę do makaronu, wymieszaj.
  4. Do mieszanki makaronu z wędliną i cebulą wlej połowę sosu, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Polej resztą sosu i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 45 minut z piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wierzch powinien być rumiany. Podawaj z sałatą.