Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • muszle makaronowe - 20 sztuk
  • szpinak świeży - 600 gramów
  • serek typu Bieluch - 2 opakowania
  • ser feta light - 4 plastry
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 8 sztuk
  • passata pomidorowa - 2 szklanki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj szpinak. Duś na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.
  3. Przestudzony szpinak wymieszaj z serkiem typu Bieluch oraz z rozdrobnioną fetą. Do smaku dopraw gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Farszem szpinakowym nadziej muszle.
  5. Przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj passatę pomidorową, sos gotuj aż troszkę zgęstnieje.
  6. Następnie sos wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim nadziane szpinakiem muszle. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.