Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem

4


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
muszle makaronowe 20 sztuk
szpinak świeży 600 gramów
serek typu Bieluch2 opakowania
ser feta light4 plastry
cebula1 sztuka
ząbek czosnku8 sztuk
passata pomidorowa 2 szklanki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj szpinak. Duś na mniejszym ogniu przez ok 5 minut.
Krok 3
Przestudzony szpinak wymieszaj z serkiem typu Bieluch oraz z rozdrobnioną fetą. Do smaku dopraw gałką muszkatołową oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4
Farszem szpinakowym nadziej muszle.
Krok 5
Przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż na niej drobno posiekaną ½ cebuli oraz 1 ząbek czosnku, następnie dodaj passatę pomidorową, sos gotuj aż troszkę zgęstnieje.
Krok 6
Następnie sos wlej do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim nadziane szpinakiem muszle. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl