Muszle zapiekane w sosie serowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron duże muszle - 500 gramów
  • pieczarki - 600 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • starty żółty ser - 150 gramów
  • ser niebieski lazur - 100 gramów
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.
  2. W rondlu podsmaż na oleju posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone w plastry pieczarki i całość zmaż do momentu odparowania płynu.
  3. Przełóż pieczarki do miski i poczekaj, aż lekko ostygną. Następnie dodaj starty ser żółty oraz pokruszony ser niebieski i ostrą paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowym farszem serowo-pieczarkowym nadziewaj muszle i układaj je w szerokim naczyniu żaroodpornym.
  5. Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr wymieszaj z 400 ml wody i zagotuj. Zalej gotowym sosem makaron i całość zapiekaj prze 15 minut w 180 °C. Tak przygotowany makaron podawaj samodzielnie lub jako dodatek do dań głównych.