Muszle zapiekane ze szpinakiem i prosciutto
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duże makaronowe muszle - 20 sztuk
  • szpinak mrożony w liściach - 400 gramów
  • ricotta - 250 gramów
  • kremówka 36% - 1 szklanka
  • czosnek - ząbek - 4 sztuki
  • Szynka Prosciutto di Parma - 10 plastrów
  • gałka muszkatołowa - 2 szczypty
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • ser pleśniowy blue - 150 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Muszle obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Rozmrożony szpinak obsmażamy na maśle, dodajemy gałkę, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Dusimy aż woda odparuje.
  3. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i pokruszoną kosteczkę pietruszkową i dokładnie mieszamy.
  4. Muszle nadziewamy szpinakowym farszem i układamy naczyniu żaroodpornym.
  5. Kremówkę łączymy z 2 ząbkami startego na tarce czosnki i z kosteczką cebulową. Dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem zalewamy makaron.
  6. Szynkę zwijamy w różyczki i wtykamy między muszle. Całość posypujemy pokruszonym serem pleśniowym.
  7. Zapiekamy około 20-25 minut w 200 stopniach.