Nadziewana papryka

Składniki:

  • papryka - 6 sztuk
  • ryż - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • marchewki - 2 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • żółtko - 1 sztuka
  • mąka
  • masło
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, następnie odetnij wierzchy.
  2. Marchew zetrzyj, pomidora pokrój w kostkę. Ugotuj ryż, pamiętając, aby go nie przesolić.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją. Następnie dodaj ryż, marchewkę i pomidora. Rozkrusz Przyprawę w mini kostkach Knorr i smaż jeszcze przez około minutę. Następne zdejmij z palnika i wystudź.
  4. Wystudzonym nadzieniem wypełnij papryki, po czym wstaw do garnka i zalej wodą, mniej więcej poniżej połowy papryki. Duś je pod przykryciem godzinę.
  5. Przygotuj sos: stop na patelni łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki. Smaż przez chwilę, po czym dolej ½ szklanki wody spod papryki. Na koniec dodaj żółtko i wymieszaj.
  6. Polej papryki gotowym sosem. Przed podaniem dopraw je do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.