Nadziewane filety z kurczaka

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • parmezan - 100 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • Rosół z kury Knorr - 150 mililitrów
  • suszony tymianek - 0.5 łyżeczek
  • filet z piersi kurczaka - 4 sztuki
  • figa - 2 sztuki
  • grzyby prawdziwki - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i pokrój prawdziwki oraz pokrój w kostkę cebulę. Całość razem podsmaż na maśle.
  2. Dopraw parmezanem, solą pieprzem i tymiankiem.
  3. Filety umyj, osuszyć i wykonać głębokie nacięcie, po czym natrzyj sokiem z cytryny, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  4. Nadziej filety grzybami z cebulką, zepnij wykałaczkami.
  5. Przygotuj bulion Knorr. Obsmaż na oliwie i podlej bulionem.
  6. Obłóż reszta farszu i duś 15 minut. Udekoruj figami