Nadziewane jabłka
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • duże jabłka - 8 sztuk
  • mięso mielone drobiowe - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ser gouda - 10 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana kremówka - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.
  2. Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.
  3. Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.
  4. Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.
  5. Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.