Nadziewane kieszonki z ciasta francuskiego
  • 45 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • pomidorki cherry - 10 sztuk
  • ser gouda - 10 plastrów
  • ser lazur - 100 gramów
  • szynka konserwowa - 10 plastrów
  • żółtko jaja - 1 sztuka
  • sezam - 2 łyżki
  • Sos śmietanowo-grzybowy Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francukie dzielimy na 10 kwadratów. Każdy kwadrtat smarujemy sosem śmietanowo-grzybowym. Na sosie rozkładamy: -plasterek szynki i sera, kawałek lazura, przekrojonego na pół pomidorka koktailowego i ewentualnie kilka platków szalotki.
  2. Na wierzch kładziemy łyżeczkę sosu. Składamy w trójkąciki. Ciasto z wierzchu smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem (najlepiej zmieszany czarny z białym).
  3. Pieczemy około 15-20 minut w 190 stopniach.