najłatwiejsza szarlotka

Składniki:

  • jabłko reneta - 0.5 kilogramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • smażonej skórki pomarańczy - 1 łyżeczka
  • tarta bułka - 1 opakowanie
  • cukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto.
  2. Tortownicę wysmarować Kasią i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem, wstawić do lodówki.
  3. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
  4. Ciasto w tortownicy nakłuć widelcem i wyłożyć na wierzch jabłka.
  5. Piec około 25 minut, aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
  6. Następnie posypać jabłka cukrem i wstawić jeszcze na 2 minuty do piekarnika.