Najprostsza zupa dyniowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 1 kilogram
  • masło - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • słodka śmietanka - 125 mililitrów
  • tarta gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek
  • grzanki - 1 szklanka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  2. Dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Przesmażyć razem z cebulą kilka minut.
  3. Z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i litra wody przygotować wywar. Dodać do niego dynię z cebulą i gotować ok. 30 minut.
  4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblendować.
  5. Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami.