| |||||||||
| Składniki | ||
| dynia | 1 kilogram | |
| masło | 2 łyżki | |
| cebula | 1 sztuka | |
| słodka śmietanka | 125 mililitrów | |
| tarta gałka muszkatołowa | 0.5 łyżeczek | |
| grzanki | 1 szklanka | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. |
| Krok 2 |
| Dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Przesmażyć razem z cebulą kilka minut. |
| Krok 3 |
| Z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i litra wody przygotować wywar. Dodać do niego dynię z cebulą i gotować ok. 30 minut. |
| Krok 4 |
| Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblendować. |
| Krok 5 |
| Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami. |
| Autor: blue_megi blue_megi |