Naleśnik nadziewany mięsem z warzywami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowe naleśniki - 10 sztuk
  • starty ser żółty - 0.15 kilogramów
  • puszka kukurydzy - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • rozgnieciony ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryka - 1 sztuka
  • mięso mielone - 0.4 kilogramów
  • majonez - 2 łyżki
  • keczup - 1 łyżka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • pieprz do smaku - 1 szczypta
  • zioła prowansalskie - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki (mleko, mąka, woda mineralna gazowana, jajko, szczypta proszku do pieczenia). Smażymy naleśniki.
  2. Przygotowujemy farsz do naleśników. Mielimy mięso wieprzowe w maszynce. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i paprykę. Całość podsmażamy na patelni. Podczas smażenia dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek drobno rozgnieciony oraz zioła lub przyprawę do mięs. Po ostudzeniu przekładamy farsz do miski i dodajemy kukurydzę, majonez oraz keczup najlepiej pikantny. Wszystko to mieszamy.
  3. Na naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik. Tak przygotowane naleśniki układamy w brytfance i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 - 20 minut. Gotowe naleśniki można według uznania polać sosem.