Naleśniki a la gołąbki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • woda mineralna - 0.2 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • tłuszcz do smażenia
  • nadzienie
  • mięso mielone drobiowe - 300 gramów
  • Fix Gołąbki bez zawijania Knorr - 1 opakowanie
  • ugotowany ryż - 100 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 opakowanie
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • cukier do smaku
  • bazylia
  • woda - 250 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, a także szczyptę soli oraz łyżkę posiekanej natki. Gdy ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję, smaż naleśniki.
  2. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj ugotowany ryż oraz Fix Knorr i wymieszaj.
  3. Na usmażone naleśniki nakładaj po dużej łyżce mięsnego farszu, a następnie składaj w kopertę. Gdy wszystkie będą już gotowe, ułóż je w żaroodpornym naczyniu - jeden obok drugiego.
  4. W miseczce rozmieszaj dobrze koncentrat pomidorowy z 250 mililitrami letniej wody, dodaj pokrojoną bazylię i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem zalej naleśniki, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na około 35 minut. Podawaj z sosem, skropione śmietaną i udekorowane listkami świeżej bazylii.