Naleśniki a'laHortobagy
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jajka - 3 sztuki
  • mleko - 350 mililitrów
  • woda gazowana - 150 mililitrów
  • filet z kurczaka - 400 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • papryka - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana - 300 mililitrów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżka
  • przyprawy do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
  2. Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.
  4. Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.
  5. Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.
  6. Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.