Naleśniki a'laHortobagy

4


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
pomidor1 sztuka
mąka pszenna1 łyżka
mleko350 mililitrów
jajka3 sztuki
woda gazowana150 mililitrów
papryka1 sztuka
słodka papryka w proszku1 łyżka
kwaśna śmietana300 mililitrów
filet z kurczaka 400 gramów
przyprawy do smaku1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2
Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.
Krok 3
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.
Krok 4
Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.
Krok 5
Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.
Krok 6
Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.
Autor: eliiinPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl