Naleśniki chińskie - VIDEO
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • paczka ciasta ryżowego - 1 opakowanie
  • Fix Do potraw chińskich Knorr
  • marchew - 2 sztuki
  • por (biała część) - 0.5 sztuk
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • cebula średniej wielkości - 2 sztuki
  • kiełki fasoli lub sojowe - 100 gramów
  • mielone wieprzowe - 200 gramów
  • grzyby Mun - 10 gramów
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • ostra papryczka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeży imbir - 10 dekagramów
  • ziarna sezamu - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 200 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój w drobne, cieniutkie paseczki lub zetrzyj na tarce. Papryczkę oczyścić z pestek i pokrój w bardzo drobną kostkę. Grzybki Mun pokrój w cienkie paseczki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz zmieszany z olejem sezamowym. Podsmaż mięso mielone.
  3. Do mięsa dodaj poszatkowane warzywa, starty czosnek i świeży starty imbir oraz sos sojowy. Całość smaż około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz zostaw do ostygnięcia.
  4. Gotowe ciasto ryżowe przetnij na pół tak, aby powstały dwa trójkąty. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na środek wyłóż przygotowany farsz z mięsa i warzyw. Ciasto złóż w kopertę i zwiń.
  5. Naleśniki z farszem smaż na głębokim oleju na złoty kolor. Zarumienione naleśniki wyłóż na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przygotowuj Fix Do potraw chińskich Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozmieszaj Fix z zimną wodą i zagotuj.
  7. Sos do naleśników podawaj w oddzielnej miseczce. Naleśniki podawaj posypane kiełkami oraz ziarnem sezamu.