Naleśniki faszerowane

Składniki:

  • mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • kukurydza w puszce - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • mały koncentrat pomidorowy - 1 sztuka
  • starty żółty ser typu Gouda - 2 łyżki
  • Przyprawa Do gyrosa Knorr - 1 sztuka
  • czosnek-ząbki - 2 sztuki
  • jogurtu naturalnego - 3 łyżki
  • majonez - 3 łyżki
  • oregano - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki wg własnego sprawdzonego przepisu, tylko zamiast cukru dodajemy sól, pieprz i oregano. Smażymy naleśniki.
  2. Mięso mielone mieszamy z przyprawą Gyros i odstawiamy na chwilę. Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dodajemy mięso. Kiedy będzie już porządnie podsmażone dodajemy drobno pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy kukurydzę i starty ser i całość mieszamy. Farsz zawijamy w naleśniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki można posypać serem. Zapiekamy przez 15 min w 170 stopniach.
  3. Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem Gotowe naleśniki polewamy sosem i... Smacznego :)