|
Składniki | ||
jajko | 1 sztuka | |
mąka | 1 szklanka | |
mleko | 3 szklanki | |
cukier | 1 łyżeczka | |
sól | ||
kakao | 1 łyżka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru. |
Krok 2 |
Pół szklanki ciasta odlewamy do szklanki i dodajemy do niego kakao. |
Krok 3 |
Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy cienką warstwę masy. Z ciemnej części łyżeczką rysujemy paski. Czekamy aż się zrumieni i przekładamy na drugą stronę. |
Krok 4 |
Podajemy z serkiem homogenizowanym (dżemem lub czym nam się zamarzy). |
Autor: Bizneswoman w kuchni |