| |||||||||
| Składniki | ||
| jajko | 1 sztuka | |
| mąka | 1 szklanka | |
| mleko | 3 szklanki | |
| cukier | 1 łyżeczka | |
| sól | ||
| kakao | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru. |
| Krok 2 |
| Pół szklanki ciasta odlewamy do szklanki i dodajemy do niego kakao. |
| Krok 3 |
| Rozgrzewamy olej na patelni i wlewamy cienką warstwę masy. Z ciemnej części łyżeczką rysujemy paski. Czekamy aż się zrumieni i przekładamy na drugą stronę. |
| Krok 4 |
| Podajemy z serkiem homogenizowanym (dżemem lub czym nam się zamarzy). |
| Autor: Bizneswoman w kuchni |