Naleśniki z brokułem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • mleko - 200 mililitrów
  • szynka parmeńska - 200 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • różyczki brokuła, sparzone wcześniej - 200 gramów
  • ser kremowy kozi - 400 gramów
  • papryka marynowana ze słoika, płaty - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. W misce pomieszaj mąkę mleko, jajko, dwie łyżki Ramy i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Na patelni wlej odrobinę pozostałej Ramy, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  3. Na gorący tłuszcz wlej ciasto rozprowadź je przekręcając patelnie na boki. Nadmiar ciasta usuń. Usmaż w ten sposób 10 naleśników.
  4. Na zimne już naleśniki nałóż gruba warstwę sera. Na ser nałóż z lekka przesiekane różyczki brokułu, pokrojoną w kostkę paprykę, na wierzch ułóż plaster szynki parmeńskiej. Tak przygotowanego naleśnika zroluj zawijając brzegi do środka.
  5. Gotowe naleśniki obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.