Naleśniki z brzoskwiniami

5


Trudne


40 min.


4 os.

Składniki
brzoskwinia2 sztuki
Carte d'Or Chocolate280 gramów
Masło ubijane z syropem klonowym i prażonymi orzechami laskowymi:
maslo50 gramów
orzechy laskowe30 gramów
syrop klonowy2 łyżki
sól1 szczypta
Naleśniki z maślanki:
mąka125 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda oczyszczona0.25 łyżeczek
cukier1 łyżka
sól0.25 łyżeczek
maślanka235 mililitrów
jajko1 sztuka
ekstrakt z wanilii0.5 łyżeczek
maslo30 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Masło ubić do uzyskania puszystej konsystencji, następnie powoli dodać syrop klonowy i dalej ubijać. Dodać orzechy, wymieszać. Masę można wykorzystać natychmiast lub schłodzić ją, tak by stężała.
Krok 2
Aby przygotować naleśniki, roztopić masło, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki przesiać do miski. Ubić jajka, wymieszać z pozostałymi mokrymi składnikami, następnie połączyć mokre i suche składniki, lekko wymieszać, aby powstało gęste ciasto.
Krok 3
Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię pokrytą nieprzywieralną powłoką, roztopić na niej część dodatkowego masła. Za pomocą łyżki na patelnię nalewać ciasto, usmażyć 12 naleśników. Naleśniki smażyć przez około minutę po każdej stronie, zmieniając stronę, kiedy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, a spód jest brązowo-złoty. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.
Krok 4
Aby przygotować porcje deseru, brzoskwinie pokroić w plastry. Na każdym talerzyku ułożyć naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, położyć na nim plastry brzoskwini, przykryć drugim naleśnikiem, ponownie posmarować masłem i ułożyć brzoskwinie. Na wierzch położyć kolejny naleśnik, posmarować go ubijanym masłem, ułożyć na nim kulkę lodów. Podawać natychmiast.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl