Naleśniki z cukinią
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 25 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • woda - 1 szklanka
  • tłuszcz do smażenia
  • farsz
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • pieprz
  • masło - 1 łyżka
  • woda-wrzątek - 1 szklanka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut.
  2. Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiany kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.
  3. Pokrój warzywa w drobną kostkę.
  4. Przygotuj bulion- rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody.
  5. Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło lub margarynę.
  6. Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w ruloniki. Podawaj na ciepło. Dopraw do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).