Naleśniki z farszem serowym

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 1 kilogram
  • mleko - 1 szklanka
  • białego sera - 600 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 gram
  • śmietana 18% - 1 sztuka
  • woda - 1 szklanka
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Wszystko to dokładnie mieszamy, roztrzepujemy. Dosypujemy mąkę i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, śmietanowej konsystencji ciasta (jeśli będzie zbyt gęste można dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody).
  2. Rozgrzewamy na patelni olej. Wylewamy na nią cienką warstwę ciasta i smażymy je z każdej strony (obracamy, kiedy brzegi naleśnika będą odstawać od powierzchni patelni)
  3. Aby wykonać farsz serowy do miski z białym serem wsypujemy cukier. Dodajemy jedno żółtko, cukier waniliowy i dwie łyżki śmietany. Wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Tak przygotowane nadzienie można rozsmarować na naleśniku i zwinąć go.