Naleśniki z jabłkami

69


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia0.2 opakowań
mąka1.5 szklanek
jajko2 sztuki
mleko0.5 szklanek
woda1 szklanka
sól1 szczypta
Masa jabłkowa:
jabłko4 sztuki
cukier0.5 szklanek
woda0.5 szklanek
cynamon0.5 łyżeczek
rodzynki3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli.
Krok 2
Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz.
Krok 4
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
Krok 5
Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje.
Krok 6
Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik lub złóż w chusteczkę.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl