Naleśniki z jabłkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • mąka - 1.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • woda - 1 szklanka
  • sól - 1 szczypta
  • masa jabłkowa
  • jabłko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • woda - 0.5 szklanek
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • rodzynki - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli.
  2. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz.
  4. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
  5. Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje.
  6. Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik lub złóż w chusteczkę.