Naleśniki z kaszą gryczaną
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wołowe - 300 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • kasza gryczana - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ser pleśniowy - 50 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 325 gramów
  • margaryna - 3 łyżki
  • olej - 5 łyżek
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • woda - 600 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  2. Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.
  3. Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.
  4. Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.
  5. Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.
  6. Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.