Naleśniki z kaszą gryczaną

16


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wołowe300 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
kasza gryczana100 gramów
cebula1 sztuka
ser pleśniowy50 gramów
jajka2 sztuki
mąka pszenna325 gramów
margaryna3 łyżki
olej5 łyżek
natka pietruszki0.5 pęczków
woda600 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wbij jajka, wlej 500 ml wody, olej i wymieszaj ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Następnie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Krok 2
Kaszę gryczaną gotuj 5 minut dłużej, niż jest zalecone na opakowaniu.
Krok 3
Na dużej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę, następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie gotowe.
Krok 4
Bulionetkę wołową Knorr rozpuść w 100 mililitrach wrzątku i dodaj wraz z kaszą gryczaną do mięsa.
Krok 5
Całość duś, aż płyn odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pokruszony ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6
Gdy nadzienie wystygnie, nakładaj je łyżką na naleśnik. Zwijaj ciasno w rulonik. Naleśniki możesz podawać od razu po przygotowaniu, jak również podpieczone w naczyniu żaroodpornym lub podsmażone na patelni.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl