Naleśniki z kozim serem i szpinakiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 300 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 6 łyżek
  • sól do smaku
  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 0.5 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • miękki ser kozi - 100 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • orzeszki pinii - 3 łyżki
  • ostra papryka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę rozmieszaj z mlekiem, jajkiem i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni na części Ramy usmaż cienkie naleśniki. Po usmażeniu na Ramie naleśniki będą rumiane, a dodatkowo nadasz im maślany smak.
  2. Na drugiej patelni przygotuj farsz. W tym celu na pozostałej Ramie podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę, posiekany czosnek oraz równie drobno pokrojoną papryczkę chilli.
  3. Dodaj szpinak oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość dopraw do smaku kostką rosołową oraz gałką muszkatołową.
  4. Tak przygotowany farsz wymieszaj z kozim serem i orzeszkami pinii, a następnie zawiń w naleśniki.
  5. Gotowe naleśniki obsmaż na rozgrzanej Ramie, smaż tak długo, aż ciasto zrobi się rumiane. Podawaj z łyżką jogurtu greckiego.