Naleśniki z kurczakiem i niebieskim serem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 250 mililitrów
  • pieczarki - 10 sztuk
  • ser pleśniowy blue - 100 gramów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 50 mililitrów
  • świeży tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, mleka, jajek, odrobiny wody i oleju przygotuj jednolite, gładkie ciasto na naleśniki.
  2. Kurczaka pokrój w niedużą kostkę, pieczarki w ćwiartki.
  3. Pokrojone składniki przesmaż na rozgrzanej oliwie, zalej śmietaną, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj kilka minut.
  4. Sos dopraw pokruszoną mini kostką Knorr, a następnie przecedź.
  5. Odcedzone składniki nałóż na naleśniki, posyp pokruszonym serem i zwiń w rulony.
  6. Pozostały sos ponownie zagotuj i zredukuj nieco jego objętość. Naleśniki podgrzej, ułóż na talerzach i polej gotowym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.