Naleśniki z pieczarkami i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • woda mineralna - 0.2 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • nadzienie
  • pieczarki - 12 sztuk
  • Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • cebula biała - 1 sztuka
  • groszek zielony mrożony - 0.5 szklanek
  • śmietana 36% - 3 łyżki
  • ser brie - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto mieszając ze sobą następujące składniki: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, szczyptę soli oraz posiekaną natkę pietruszki. Gdy ciasto osiągnie gładką konsystencję, smaż naleśniki.
  2. Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni przesmaż pieczarki, następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz groszek. Dodaj śmietanę, gotuj chwilę, a następnie dopraw solą i pieprzem – gdy farsz ostygnie nieco, dodaj pokrojony w kostkę ser i wymieszaj.
  3. Sos pieczarkowy z cebulką Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
  4. Gotowy farsz nałóż na rozłożone naleśniki i zwiń w dowolny sposób. Żaroodporne naczynie posmaruj tłuszczem, ułóż w nim naleśniki i zapiecz kilka minut w temperaturze 160 stopni. Podawaj z przygotowanym pieczarkowym sosem, udekoruj listkami pietruszki.