Naleśniki z pieczarkami w sosie borowikowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 300 gramów
  • borowiki - 100 gramów
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 opakowanie
  • majeranek - 2 sztuki
  • tymianek - 1 sztuka
  • rozmaryn - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • woda - 300 mililitrów
  • wino białe - 2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe
  • mąka - 250 gramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda gazowana - 50 mililitrów
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera połącz składniki na ciasto naleśnikowe tak, aby nie miało grudek. Naleśniki smaż na przetartej olejem patelni z obu stron na złocisty kolor.
  2. Pieczarki oraz borowiki umyj i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę oraz zioła bez łodyg.
  3. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki z borowikami i duś około 5 minut. Dodaj zioła, bułkę tartą, wino, paprykę i dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Podsmażaj jeszcze 5 min.
  4. Na każdym naleśniku rozsmaruj przestudzony farsz i zwiń jak gołąbki.
  5. Do garnka wlej wodę i dodaj Sos borowikowy Knorr, zagotuj. Naleśniki podawaj odgrzane na suchej patelni i polane sosem.