Naleśniki z twarożkiem i owocami

5


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
jajko1 sztuka
mąka orkiszowa120 gramów
mleko 1,5% tłuszczu140 mililitrów
ser twarogowy chudy400 gramów
jogurt naturalny180 gramów
cukier waniliowy2 łyżeczki
borówka amerykańska140 gramów
maliny240 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny4 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, Ramę Smaż Jak szef Kuchni i dokładnie wymieszaj (jeżeli ciasto jest za gęste można dolać niewielką ilość wody). Ciasto naleśnikowe odstaw na ok 15 minut, aby odpoczęło.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) usmaż naleśniki – 2 sztuki.
Krok 3
Twarożek rozdrobnij widelcem, dodaj 1 łyżkę jogurt i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Do twarożku można dodać połowę owoców.
Krok 4
Naleśniki posmaruj twarożkiem, zwiń w rulony, albo złóż w trójkąty. Na każdym naleśniku zrób kleksa z jogurtu i posyp pozostałą ilością owoców. Udekoruj listkami świeżej mięty.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl