Naleśniki z twarożkiem i owocami
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • mąka orkiszowa - 120 gramów
  • mleko 1,5% tłuszczu - 140 mililitrów
  • ser twarogowy chudy - 400 gramów
  • jogurt naturalny - 180 gramów
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • borówka amerykańska - 140 gramów
  • maliny - 240 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodaj mleko, jajko, Ramę Smaż Jak szef Kuchni i dokładnie wymieszaj (jeżeli ciasto jest za gęste można dolać niewielką ilość wody). Ciasto naleśnikowe odstaw na ok 15 minut, aby odpoczęło.
  2. Na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) usmaż naleśniki – 2 sztuki.
  3. Twarożek rozdrobnij widelcem, dodaj 1 łyżkę jogurt i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Do twarożku można dodać połowę owoców.
  4. Naleśniki posmaruj twarożkiem, zwiń w rulony, albo złóż w trójkąty. Na każdym naleśniku zrób kleksa z jogurtu i posyp pozostałą ilością owoców. Udekoruj listkami świeżej mięty.