Naleśniki z warzywami w serowym ubranku
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • boczek wędzony - 150 gramów
  • cebula - 80 gramów
  • pieczarki - 150 gramów
  • kalafior - 300 gramów
  • brokuł - 150 gramów
  • mozzarella - 125 gramów
  • woda - 250 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masło - 15 gramów
  • mąka - 15 gramów
  • mleko - 500 gramów
  • serek topiony kremowy bez dodatków - 200 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: Cebule posiekać (lub dodać 2 mini kosteczki Knorr smażona cebulka), zarumienić na odrobinie oliwy. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek - podsmażyć. Pieczarki pokroić w ćwiartki, dodać do cebulki i boczku - poddusić. Brokuła i kalafior podzielić na różyczki, zblanszować w osolonej wodzie. Mozzarellę drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki farszu, doprawić pieprzem.
  2. Naleśniki: Wszystkie składniki (wodę, mleko, mąkę, jajko, oliwę, sól, proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać robotem kuchennym, odstawić na 10min. (jeśli ciasto będzie za gęste, dodać trochę mleka). Usmażyć na patelni z obu stron.
  3. Sos: Masło roztopić, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dodać mleko, przyprawy i serek - zmiksować. Gotować ok. 8min. stale mieszając.
  4. Na każdy naleśnik nałożyć 3 łyżki farszu i zawinąć. Ułożyć po 2 naleśniki w foremkach żaroodpornych. Zalać sosem i zapiec w piekarniku(10min. temp. 200C). Smacznego!