Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • śmietana 18% - 1 opakowanie
  • ser żółty - 5 dekagramów
  • pomidor - 2 sztuki
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • filet z kurczaka - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 0.5 kilogramów
  • farsz:
  • cukier - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • woda mineralna gazowana - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka - 1 szklanka
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, mleka, wody, jajka i szczypty soli i cukru zrób ciasto i usmaż naleśniki.
  2. Szpinak rozmroź i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory pokrój na mniejsze kawałki, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Filet pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj szpinak, przypraw i duś przez 20 minut.
  4. Dodaj czosnek, śmietanę i wymieszaj.
  5. Farsz nałóż na naleśniki, zwiń je i posyp starty żółtym serem. Udekoruj pomidorami.