Napoleonka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 0.75 szklanek
  • żółtko - 1 sztuka
  • smalec - 1 łyżka
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekać z Kasią i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Lekko zlepić rękami.
  2. Podzielić ciasto na 4 części, każdą cienko rozwałkować i osobno upiec (ok. 15 min. na każdy placek).
  3. Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe sypkie składniki kremu i rozmieszać z połową szklanki zimnego mleka.
  4. Resztę mleka zagotować, wlać roztarte składniki i gotować budyń.
  5. Jeszcze gorący połączyć z Kasią i utrzeć wałkiem.
  6. Ostudzone placki przełożyć gorącą masą.
  7. Podane składniki wystarczą na upieczenie ciasta w blaszce o wymiarach 20x20 cm. Na blachę 35x25 cm należy zrobić wszystko z 1,5 porcji. Smacznego:)