napoleonka...
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • gęsta śmietana - 0.5 szklanek
  • mleko 3,2% - 0.75 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 0.25 opakowań
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto posiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 stopni C piekarnika elektrycznego przez ok. 20 min. Bardzo uważnie wyjąć z blachy- ciasto jest bardzo kruche.
  2. 1/2 l mleka zagotować z Kasią i cukrem oraz cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).
  3. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.