Napoleonki z bitą śmietaną
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • śmietana - 125 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • krem
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 3 sztuki
  • mąka - 150 gramów
  • śmietanka 30% - 225 gramów
  • winogrona - 250 gramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną Kasię posiekaj nożem, dodaj mąkę, cukier, sól oraz śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
  2. Wyrobione ciasto włóż na około 20 min. do lodówki, aby się schłodziło.
  3. Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego krążki o średnicy 7 cm.
  4. Krążki piecz w temperaturze. 180 st. C., aż do zarumienienia (ok. 10 min.).
  5. Gdy przestygną połowę krążków polej polewą czekoladową i udekoruj połówkami winogron.
  6. 500 ml mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
  7. W reszcie mleka wymieszaj żółtka i mąkę, a następnie przelej do gotującego mleka ciągle mieszając.
  8. Gotuj, aż powstanie gęsty krem. Wystudź.
  9. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  10. Na upieczony krążek ciasta bez dekoracji nakładaj najpierw po łyżce kremu, potem po łyżce ubitej śmietany.
  11. Przykryj krążkiem polanym czekoladą i lekko dociśnij.