Nektarynkowe (ciasto ucierane)
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 20 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier cynamonowy - 1 opakowanie
  • kakao naturalne - 3 łyżeczki
  • galaretka brzoskwiniowa - 1 opakowanie
  • nektarynki - 10 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Cukier, Kasię i cukier cynamonowy ucieramy mikserem na gładką masę.
  2. Cały czas ucierając mikserem dodawać po jednym jajku.
  3. Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy, następnie dodajemy do masy i wszystko dokładnie ucieramy.
  4. Gdy ciasto będzie już gotowe, szykujemy sobie blaszkę oraz nektarynki, które kroimy w plasterki (plasterki mają być średniej grubości).
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Odkładamy dwie duże łyżki ciasta białego, a do reszty dodajemy kakao.
  7. Na blaszkę wyjmujemy ciasto ciemne, następnie układamy nektarynki i posypujemy galaretką i na samym końcu łyżką i widelcem rozkładamy ciasto białe (takie małe kupeczki).
  8. Pieczemy 1 godzinę z tym, że po około pół godziny przykrywamy ciasto papierem śniadaniowym, aby nam się bardzo wierzch się nie przypalił.