| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| pieprz | ||
| sól | ||
| mąka | 2 łyżki | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| masło | 50 gramów | |
| wino | 1 szklanka | |
| koniak | 1 łyżka | |
| bekon | 125 gramów | |
| nerki cielęce | 800 gramów | |
| pieczarki małe | 15 sztuk |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Oczyść nerki z tłuszczu, a następnie przetnij wzdłuż na pół, oczyść z twardych części i namocz przez 10-15 minut. |
| Krok 2 |
| Czosnek i cebulę pokrój w drobne kawałeczki i podsmaż na maśle. |
| Krok 3 |
| Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj nerki obtoczone w mące z solą i pieprzem. |
| Krok 4 |
| Pieczarki i bekon pokrój i dodaj do cebuli i czosnku. |
| Krok 5 |
| Wymieszaj i dodaj wina. Gotuj kilka minut, następnie przykryj i gotuj jeszcze 25 minut. Dodaj koniak. |
| Autor: pasibrzuch |