Nerki cielęce z winem marsala

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • sól
  • mąka - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • masło - 50 gramów
  • wino - 1 szklanka
  • koniak - 1 łyżka
  • bekon - 125 gramów
  • nerki cielęce - 800 gramów
  • pieczarki małe - 15 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść nerki z tłuszczu, a następnie przetnij wzdłuż na pół, oczyść z twardych części i namocz przez 10-15 minut.
  2. Czosnek i cebulę pokrój w drobne kawałeczki i podsmaż na maśle.
  3. Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj nerki obtoczone w mące z solą i pieprzem.
  4. Pieczarki i bekon pokrój i dodaj do cebuli i czosnku.
  5. Wymieszaj i dodaj wina. Gotuj kilka minut, następnie przykryj i gotuj jeszcze 25 minut. Dodaj koniak.