Niebiańska rozkosz

8


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
cukier0.5 szklanek
mąka0.5 szklanek
kakao1 łyżka
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
Poncz:
zimna woda0.3 szklanek
aromat śmietankowy1 unit
Masa budyniowa:
mleko3 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
budyń karmelowy2 opakowania
Masa śmietankowa:
śmietanka 30%0.75 litrów
cukier puder6 łyżek
kawa rozpuszczalna1 łyżka
żelatyna2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier.
Krok 2
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.
Krok 3
Wymieszać, wylać na prostokątną blachę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.
Krok 4
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
Krok 5
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie.
Krok 6
Do gorącego budyniu wmieszać Kasię i jeszcze wszystko chwilkę pogotować na małym ogniu.
Krok 7
Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
Krok 8
Wystudzić.
Krok 9
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanką gorącej wody.
Krok 10
Wsypać żelatynę i mieszać, aż się wszystko rozpuści.
Krok 11
Ostudzić.
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę z żelatyną.
Krok 13
Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową.
Krok 14
Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
Krok 15
Ciasto schłodzić w lodówce.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl