Niebiańska rozkosz
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.5 szklanek
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • poncz
  • zimna woda - 0.3 szklanek
  • aromat śmietankowy - 1 unit
  • masa budyniowa
  • mleko - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • budyń karmelowy - 2 opakowania
  • masa śmietankowa
  • śmietanka 30% - 0.75 litrów
  • cukier puder - 6 łyżek
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
  • żelatyna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier.
  2. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek.
  3. Wymieszać, wylać na prostokątną blachę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.
  4. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
  5. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie.
  6. Do gorącego budyniu wmieszać Kasię i jeszcze wszystko chwilkę pogotować na małym ogniu.
  7. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt.
  8. Wystudzić.
  9. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanką gorącej wody.
  10. Wsypać żelatynę i mieszać, aż się wszystko rozpuści.
  11. Ostudzić.
  12. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę z żelatyną.
  13. Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową.
  14. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę.
  15. Ciasto schłodzić w lodówce.