Niebo w gębie, czyli szarlotka z bezą

- Krok 1Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, dodając tyle śmietany, żeby dało się go szybko wyrobić.
- Krok 22/3 ciasta rozwałkować na dno dużej blachy i nakłuwać.
- Krok 3Wstawić do lodówki, 1/3 zamrozić (około 1 godziny).
- Krok 4Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na cieście w foremce, posypać cynamonem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażalnika.
- Krok 5Wstawić do pieca o temperaturze 200 stopni na około 20 minut.
- Krok 6Ubić pianę z białek, usztywnić ją cukrem (zwykłym i waniliowym).
- Krok 7Do sztywnej piany wmieszać skórkę cytrynową.
- Krok 8Całość rozłożyć na podpieczonym cieście.
- Krok 9Piec jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni, potem zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze 20 minut przy uchylonym piekarniku.
- Krok 10Po tym czasie wyłączyć dopływ ciepła, zostawić ciasto do ostudzenia w piecu z uchylonymi drzwiczkami.
Przygotowanie