Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym

6


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
udka z kurczaka4 sztuki
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr1 opakowanie
pieczarki150 gramów
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
białe wino50 mililitrów
śmietana 36%100 mililitrów
oliwa2 łyżki
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka opłucz i posyp Przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 2
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 170 stopni.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry. W rondelku przesmaż na oliwie pieczarki wraz z cebulą. Następnie wlej wino i gotując zredukuj jego objętość.
Krok 4
Gdy wino odparuje, wlej do rondelka śmietanę, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.
Krok 5
Upieczone udka wyjmij ostrożnie z woreczka. Podawaj polane pieczarkowym sosem z ryżem i sałatą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl