Niedzielny kurczak z sosem pieczarkowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • pieczarki - 150 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • białe wino - 50 mililitrów
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka opłucz i posyp Przyprawą do kurczaka Knorr.
  2. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temp. 170 stopni.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plastry. W rondelku przesmaż na oliwie pieczarki wraz z cebulą. Następnie wlej wino i gotując zredukuj jego objętość.
  4. Gdy wino odparuje, wlej do rondelka śmietanę, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku.
  5. Upieczone udka wyjmij ostrożnie z woreczka. Podawaj polane pieczarkowym sosem z ryżem i sałatą.