Niemiecka zupa groszkowa
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • groszek suszony - 3 szklanki
  • por - 1 sztuka
  • seler naciowy - 150 gramów
  • ziemniaki - 150 gramów
  • parówki drobiowe - 3 sztuki
  • Bulion cielęcy Knorr - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • suszony majeranek - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Namocz groszek w wodzie przez noc. Gotuj ok. 1h do miękkości. Odlej wodę i przełóż groszek do 1l bulionu cielęcego.
  2. Dodaj cebulę, marchewkę, por, seler naciowy i ziemniaki, pokrojone na mniejsze części. Dopraw suszonym majerankiem.
  3. Gdy warzywa staną się miękkie dodaj pokrojone na plasterki parówki. Lekko podgrzej i podawaj.