
60 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
Składniki:
ciasto
- mąka - 3.5 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- jajko - 6 sztuk
- Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
- aromat waniliowy - 1 łyżeczka
- sok z połowy cytryny - 1 sztuka
- spirytus - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao - 2 łyżki
masa
- budyń waniliowy - 2 opakowania
- mleko - 0.75 litrów
- cukier - 6 łyżek
- serek homogenizowany - 600 gramów
- żelatyna - 5 łyżeczek
- brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie
- galaretka - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
- Przygotować 2 podłużne szarlotkowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Ciasto: W naczyniu rozpuścić Kasię z cukrem i przestudzić.
- Ciągle ucierając dodawać do tego kolejno po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Potem wlać sok z cytryny, aromat i spirytus.
- Wymieszać.
- Połowę ciasta wylać na jedną blachę, a do drugiej dodać kakao i wymieszać i wylać na drugą blachę.
- Oba ciasta piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
- Masa: Budyń ugotować w mleku i ostudzić.
- Następnie utrzeć go z serkami i dodać żelatynę.
- Masę wyłożyć na ciasto ciemne i przykryć ciastem jasnym.
- Na górę położyć posiekane drobno owoce (mogą być dowolne ulubione, niekoniecznie puszkowe) i zalać galaretkami.
- Alternatywą jest polanie wierzchu ciasta polewą czekoladową i zasypanie wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.