Noc i dzień
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny - 1 sztuka
  • spirytus - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • masa
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • mleko - 0.75 litrów
  • cukier - 6 łyżek
  • serek homogenizowany - 600 gramów
  • żelatyna - 5 łyżeczek
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie
  • galaretka - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 2 podłużne szarlotkowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Ciasto: W naczyniu rozpuścić Kasię z cukrem i przestudzić.
  3. Ciągle ucierając dodawać do tego kolejno po jednym jajku na zmianę z mąką wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  4. Potem wlać sok z cytryny, aromat i spirytus.
  5. Wymieszać.
  6. Połowę ciasta wylać na jedną blachę, a do drugiej dodać kakao i wymieszać i wylać na drugą blachę.
  7. Oba ciasta piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
  8. Masa: Budyń ugotować w mleku i ostudzić.
  9. Następnie utrzeć go z serkami i dodać żelatynę.
  10. Masę wyłożyć na ciasto ciemne i przykryć ciastem jasnym.
  11. Na górę położyć posiekane drobno owoce (mogą być dowolne ulubione, niekoniecznie puszkowe) i zalać galaretkami.
  12. Alternatywą jest polanie wierzchu ciasta polewą czekoladową i zasypanie wiórkami kokosowymi.
  13. Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa stężała.